"Kto rano wstaje, temu Pan Bóg daje." Tak więc jutro zamierzam obudzić się wcześniej niż zwykle by nie nabrać na siebie zleniwienia. Dzień myślę zacznę od jajecznicy z cebulką i pieczarkami :)
Co do jajecznicy zapewne wszyscy znają na nią przepis jednak mimo wszystko opiszę sposób jej przygotowania :)
Potrzebne składniki do jej przygotowania to:
3 jajka,
1,5 cebuli ( w zależności kto ile lubi)
1 szklanka pieczarek
masło (chodzi mi tutaj o takie swojskie ja kupuję je w mleczarni)
majeranek
sól.
pieprz
możecie oczywiście przyprawy dobrać odpowiednio pod siebie i wasze gusta smakowe :)
Rozprowadzamy masełko po patelni. Wsypujemy na nią cebulką, podsmażąmy ją lekko a następnie dodajemy pieczarki. Kiedy cebula będzie już złocista dodajemy jajka. Następnie wyjmujemy gotową już jajecznicę na talerz i doprawiamy :)
Jeżeli ktoś nie lubi jajecznicy może zastąpić ją owsianką z owocami. :)
Moim lunch'em będzie koktajl.
potrzebne składniki to:
• 1 dojrzałe mango
• sok z 1 limonki
• 1/2 szklanki soku jabłkowego
• 200 ml mleka kokosowego
Mango obrać ze skórki, obkroić miąższ od pestki, włożyć go do kielicha blendera stojącego. Dodać sok z limonki, sok jabłkowy i mleko kokosowe (puszkę z mlekiem przed otworzeniem wstrząsnąć celem wymieszania zawartości). Miksować przez około minutę na wysokich obrotach aż otrzymamy gładki napój.
Jeśli chodzi o obiad to także stawiam na jajka. Będą to jajka ścięte na patelni podawane z ziemniakami i maślanką ale w innej formie. Inspirację na mój jutrzejszy obiad zaczerpnęłam od Sylwii Gaczorek, którą serdeczenie pozdrawiam :)
Potrzebne składniki to:
-duże ziemniaki,
-Jajka
-przyprawy
-szczypiorek
-cebula
1. Myjemy ziemniaki i w skorupce gotujemy około 20- 30 minut.
2. Odcinamy kawałem ziemniaczka i wydłubujemy z niego środek :)
3. Uduszoną wcześniej cebulkę wkładamy do środka.
4. Następnie ścięte wcześniej jajko także wkładamy do środka.
5. Dodajemy przyprawy, szczypiorek.
I mamy obiad ! :)
Trochę zmodyfikowany przepis Sylwii.
Na deser przygotuję dietetyczne ciasteczka z owsianką.
Składniki:
na ok. 10 ciasteczek
1 duże jabłko lub 2 małe
3/4 szklanki płatków owsianych
1 jajo
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
Jajo wbijam do miski i roztrzepuję widelcem.
Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach , dodaję do roztrzepanego jaja, mieszam.
Następnie dodaję miód, olej, płatki owsiane oraz cynamon, całość ponownie mieszam i zostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki spęczniały.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam łyżką niewielkie porcje ciasta i formuję płaskie ciasteczka.
Ciastka piekę przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste, następnie delikatnie zsuwam je na kratkę-ruszt i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przy zrobieniu większej ilości przechowuję je do 2-3 dni w metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym.
Co do kolacji ja postawie tylko na lekkie jabłko :)
Jeżeli chodzi o ćwiczenia jest to indywidualny temat dla każdego. Ja jutro będę wykonywać interwały. (kiedyś o tym oddzielny post)
Smacznego i powodzenia ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz